Vorderingen in erkenning, waardering en ondersteuning

Op de achtergrond zijn we continu bezig met erkenning, waardering en ondersteuning van flipperdragers. Binnen Defensie staat die waardering niet ter discussie, maar de ondersteuning lijkt soms voorbehouden aan veteranen omdat daar aparte afspraken over zijn gemaakt. Als Stichting hebben we weer een stap gemaakt om dat meer gelijk te trekken.

Wij bieden vanaf nu ook de mogelijkheid aan postactieve collega’s die geen veteraan zijn, om aanspraak te maken op nuldelijns-ondersteuning door (oud-)onderzeedienstcollega’s. We hebben daarvoor aansluiting gezocht bij het PostActieven Netwerk Koninklijke Marine (PANKM). Voor veteranen was zulke ondersteuning al geregeld via onze Stichting, maar postactieve medewerkers van de Onderzeedienst kunnen zich hiervoor nu ook registreren op onze website. Doe dat meteen, zodat de Onderzeedienst middels onze stichting, voor jou, gebruik kan maken van deze ondersteuning.

Wie zijn postactieven?

De postactieve status geldt voor:

  • Oud-medewerkers die ten minste 6 jaar in vaste dienst werkten bij Defensie;
  • Militairen van wie de actieve dienst is beëindigd wegens functioneel leeftijdsontslag en nooit onder oorlogsomstandigheden of vergelijkbare omstandigheden hebben gediend;

Postactieven zijn dus geen veteranen, maar de KM maakt hierin voor veel faciliteiten geen onderscheid. Ondersteuning door (oud-)collega’s is nu dus ook beschikbaar voor beide groepen.

Postactievenpas en andere faciliteiten

Defensie en daarmee de Koninklijke Marine, de Onderzeedienst en in deze de Stichting Onderzeedienst Veteranen respecteren, erkennen en waarderen de inzet van postactieven. Defensie biedt hiervoor verschillende faciliteiten. Denk daarbij aan de postactievenpas en reüniefaciliteiten.

Postactievenpas

De postactievenpas is voor postactieven van Defensie, het biedt hen herkenbaarheid en erkenning.

Wie in het bezit is van een veteranenpas of dienstslachtofferpas komt niet in aanmerking voor een postactievenpas. Dienstslachtoffers kunnen kiezen tussen een dienstslachtofferpas of een postactievenpas.

Postactievenpas is geen toegangspas

De postactievenpas is, net als de veteranenpas, geen toegangspas voor een Defensieterrein. Daarvoor heb je een geldig legitimatiebewijs nodig. In combinatie met de postactievenpas ontvang je als oudgediende een bezoekerskaart. Met deze kaart krijg je toegang tot algemene ruimtes op de Defensielocatie, zoals bedrijfskantines en sportaccommodaties.

Reünies

Erkende organisaties van oud-medewerkers mogen periodiek een reünie houden en gebruik maken van faciliteiten van Defensie. Hiervoor heeft onze stichting een certificaat ontvangen waarmee we gebruik kunnen maken van de regeling voor Postactieven, Veteranen en hun thuisfront. Aanspraken op deze regeling coördineren we met de Reünistenvereniging Onderzeedienst en stemmen we af binnen het Koepeloverleg van De Onderzeedienst.

Downloads

Aanvraagformulier Postactievenpas
Let op: je hebt geen recht op een Postactievenpas als je al in het bezit bent van een Veteranenpas of Dienstslachtofferpas.

Registreer je na het ontvangen van je postactievenpas, op deze website:

Kopie postactievenpas
Toon privacybeleid

Add Comment